Reklame? Tenk #socialfirst

Standard

Sosiale medier. Det er visst noe som har kommet for å bli. Reklamebyråene og markedsavdelingene rundt omkring har dessverre for dem ikke helt fått det med seg ennå. Midt budskap til dem er kort og greit; skal du lykkes med reklame i dag må du tenke sosiale medier først, #socialfirst.

I webverdenen er det et mantra som har satt seg i løpet av de siste par årene. Skal du utvikle gode websider så må du tenke mobile first. Da er du sikret at sidene fungerer både på mobil og på web. Mobil har blitt viktig og for mange nettsteder er de mobile websidene nå mer besøkte enn desktopversjonen. I følge Sparebank1 er nå mobilbanken Norges 6. største nettsted.

Nå er det på tide at vi også tenker annerledes på reklame. Vi må rett og slett snu alt på hodet. En god reklame som går på TV vil ikke nå like mange som en god reklame som tar av og går viralt i sosiale medier. Ettersom flere nå konsumerer innhold på web og Facebook enn på TV er det også nødvendig å prioritere web og sosiale medier først. Jeg vil gjerne trekke frem et tidsaktuelt eksempel som Jostein Svendsen sjef for WeVideo dro frem på Social Media Days denne uken.

Nylig vant reklamebyrået DDB Gullfisken for filmen Pappajente som de laget for SAS. En søt og god film som treffer mange rett i hjertet, meg inkludert. Jeg hadde ikke fått med meg filmen før jeg leste at den hadde vunnet Gullfisken, og klikket meg inn på den på nettet. På YouTube har denne videoen per 10:45 06.02.2014 blitt vist 294.029 ganger siden 23. oktober 2012. Dette er helt brukbare tall, men det betyr nok at flere har fått den med seg på TV.

Til sammenligning har Turkish Airlines’ film Kobe vs Messi: The selfie shoot out blitt sett nesten 137 millioner ganger på YouTube siden 3. desember 2013. Det er imponerende.

Litt feil blir det å sammenligne en film som kanskje er myntet på bare det norske markedet, men som egentlig ikke hadde trengt å være det, mot en film som er laget for et selskap som opererer over hele verden. Kanskje SAS ikke ønsker å nå ut til hele verden? Kanskje SAS bare ønsker å nå ut til segmentet 40+ som ser på TV.

Jeg synes det blir litt feil av SAS. Potensialet til SAS ville vært mye større om de virkelig hadde tatt sosiale medier på alvor, og utnyttet den gjennomslagskraften kanalen har.

Turkish Airlines’ video er laget for YouTube, SAS sin film ble laget for TV. Så ved å tenke #socialfirst har Turkish lykkes i sin markedsføring. De har vært 465 ganger mer lykket i sosiale medier med sin film enn SAS, til nå. I tillegg har de en kul reklamefilm som kan brukes i stort sett alle markeder Turkish opererer.

Er du klar for å tenke #socialfirst?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s